Nou calendari de vacunes 2020

1398 Views 0 Liked

Nou calendari de vacunacions sistemàtiques (edició 2020) 

El Departament de Salut ha modificat el calendari de vacunacions sistemàtiques. El nou calendari és vigent des de gener de 2020. El principal canvi d’aquest nou calendari és la introducció de la vacuna contra el meningococ ACWY conjugada tetravalent als 11-12 anys, en substitució de la tercera dosi de la vacuna contra el meningococ C conjugada. 

1. Quin és el calendari de vacunacions vigent a Catalunya? 

Actualment és vigent el nou calendari de vacunacions de 2020. 

2. Per què es canvia el calendari? 

El calendari es modifica per millorar-lo, tenint en compte els nous coneixements científics, l’aparició de noves vacunes i les noves estratègies de vacunació. 

Amb la darrera actualització del calendari, s’amplia la protecció contra 3 tipus més de meningococ, a banda del tipus C que s’administrava fins ara. 

Aquesta nova vacuna no afecta, però, a l’administració de la vacuna contra el meningococ C (vacuna MC) als nadons de 4 i 12 mesos, que es manté. 

3. Qui ha participat en l’elaboració del nou calendari? 

El nou calendari vacunal respon a l’acordat, al març de 2019, al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, i té el vistiplau del Consell Assessor de Vacunacions del Departament de Salut. 

4. Perquè s’ha introduït una nova vacuna? 

La vacuna contra el meningococ tipus A, C, W i Y conjugada tetravalent (vacuna MACWY) protegeix contra 4 serogrups de la malaltia meningocòccica. 

La malaltia meningocòccica és una malaltia infecciosa greu causada per un bacteri anomenat meningococ. Se'n produeixen casos durant tot l'any, però de manera més freqüent durant els mesos d'hivern i primavera. Tot i que existeixen diversos serogrups, els causants de la malaltia majoritàriament són els serogrups A, B, C, W i Y. 

La malaltia es transmet a través de les secrecions respiratòries o per contacte directe i perllongat amb una persona portadora. La infecció amb meningococ pot limitar-se a la nasofaringe (regió posterior de les fosses nasals que connecta amb la faringe) sense produir símptomes (portadors asimptomàtics) o progressar i desenvolupar la malaltia, com ara meningitis, bacterièmia (presència de bacteris a la sang) o sèpsia (infecció generalitzada), entre d’altres. 

Tradicionalment els serogrups B i C produeixen la malaltia sobretot en menors de 5 anys. 

Actualment, s’ha observat un increment de casos pels serogrups W i Y, majoritàriament en els joves, que alhora és la població on es concentren més portadors d’aquest bacteri a la nasofaringe. 

5. La nova vacuna és gratuïta? 

Sí. A partir de la incorporació al nou calendari, el cost de la vacuna contra el meningococ de tipus A, C, W i Y, d’acord amb les pautes indicades, serà assumit per la Generalitat de Catalunya. 

6. I és segura? 

La vacuna MACWY és segura tot i que, com qualsevol altre fàrmac, pot produir reaccions adverses. Les més freqüents són les reaccions locals lleus, com ara dolor, envermelliment i enduriment de la pell en la zona on es fa la punxada. 

7. Qui l’ha de rebre? 

Els alumnes de 6è de primària, als 11-12 anys, a partir del curs escolar 2019-2020. 

8. Només es vacunaran els adolescents d’11-12 anys? 

No. Amb l’objectiu de controlar més ràpidament la malaltia també es vacunarà als adolescents i joves de 13 a 18 anys: 

 Alumnes de 2n d’ESO, als 13-14 anys, durant 2 cursos (2019-2020 i 2020-2021) juntament amb la vacunació Td (que protegeix del tètanus i la diftèria). 

 Adolescents i joves de 15-18 anys (nascuts entre 2002 i 2005), durant dos anys als centres de salut a partir del segon trimestre de 2020. 

9. Quan es vacunaran els adolescents que actualment cursen 1r d’ESO? 

Els alumnes que actualment cursen 1r d’ESO es vacunaran al curs vinent, 2020-2021, quan cursin 2n d’ESO. 

10. Quantes dosis s’han d’administrar? 

N’hi ha prou amb una sola dosi. No cal una dosi de reforç, excepte si es pertany a algun grup de risc. 

11. Els adolescents i joves que anteriorment es van vacunar contra el meningococ tipus C també han de rebre la nova vacuna? 

Sí, la vacuna l’han de rebre tots els adolescents i joves d’11-12 anys, tal com indica el nou calendari, i també els d’entre 13 i 18 anys (durant els dos anys de durada de la campanya de vacunació adreçada a aquest col·lectiu). 

12. Si la persona ha rebut anteriorment la vacuna MACWY, cal tornar a vacunar-la? 

Mentre duri la campanya, la necessitat de tornar a vacunar-se dependrà de l’edat que tenia quan va rebre la primera vacunació: 

 Si es va vacunar abans dels 10 anys d’edat, haurà de rebre la vacuna a partir de 6è de primària. 

 Si es va vacunar després de complir els 10 anys d’edat, no caldrà administrar-li cap dosi addicional. 

Un cop finalitzada la campanya (al gener de 2022), s’administrarà una sola dosi de vacuna MACWY fins als 18 anys d’edat a les persones que no l’hagin rebuda als 11-12 anys d’edat (o una dosi a partir dels 10 anys d’edat). 

13. On puc vacunar el meu fill? 

La vacunació a 6è de primària (11-12 anys) i a 2n d’ESO (13-14 anys) es realitza en els centres educatius, com es fa habitualment amb la resta de vacunacions escolars. 

A la resta d’edats la vacuna s’administra en el centre d’atenció primària habitual. 

14. On puc trobar més informació sobre les vacunes? 

Com en la resta de vacunacions del calendari, per aclarir qualsevol dubte que tingueu, podeu posar-vos en contacte amb el vostre centre d’atenció primària de referència. 

També podeu consultar el Canal Salut o trucar al 061 CatSalut Respon. 

Informació facilitada pel Departament de Salut de la Generalitat.

Posted in: Category